Hidas muoti vastaan pikamuoti - mitä vaatteen tulisi maksaa

Pikamuoti (fast fashion) on vaatetus- ja asusteteollisuuden haara, johon liittyvät halvat hinnat, uutuudet ja nopea tavaran kierto. Pikamuodin vaatteita ei ole tehty kestävistä materiaaleista eikä valmistuksessa ole huomioitu ympäristöystävällisyyttä ja työntekijöiden työoloja. Pikamuodin halpuus perustuu työntekijöiden mataliin palkkoihin ja suureen työmäärään (orjatyöhön). Kaikki tämä vääristää kuluttajan käsitystä siitä, mitä vaatteen oikeasti kuuluisi maksaa.

Jokaisen vaatteen on loppujen lopuksi valmistanut oikea ihminen. Lopputuotteen takaa löytyy eri materiaaleja, runsaasti puhdasta vettä, kemikaaleja sekä käytettyä energiaa. Jokainen vaate on kulkenut pitkän matkan logistiikkaketjussa ennen, kun se on saavuttanut meidän pohjoisen Suomemme. Jos vaatteen hinta on muutamia euroja, tulisi hälytyskellojen soida ja kovaa. Halpa hinta kertoo siitä, että joillekin tahoille on jätetty maksamatta oikea hinta tai jopa kokonaan.

pikamuoti

Pikamuoti saadaan kuluttajalle kiinnostavaksi, koska uudet trendit tulevat aina ensimmäisenä pikamuotiliikkeisiin. Varastoja ei käytännössä ole, vaan tuotteet siirtyvät tehtailta suoraan myymälöihin. Tuotanto perustuu hetken trendeihin ja niihin nopeasti vastaamiseen. Pikamuodin syklit eivät elä enää vuodenaikojen mukaan. Joka viikko tulee kauppoihin uusia tuotteita ja hyvin edullisin hinnoin.

Nopea kierto edellyttää tietysti, että vanhat vaatteet poistuvat yhtä nopeasti käytöstä. Pahimmassa tapauksessa vaate ei ole edes ehtinyt kuluttajalle saakka, kun se jo pitää poistaa myymälästä uusien trendien tieltä – suuntana on tällöin kaatopaikka.

Halpatuotantomaissa tuotetut vaatteet tuottavat monesti tavallista enemmän hävikkiä sekä niiden jätevedet kemikaaleineen lasketaan suoraan luontoon. Jotkin pikamuotiyritykset lähettävät vaatteita jopa kahdesti viikossa lentorahdilla myymälöihinsä eri puolilla maailmaa. 

Kierrätys on nyt trendikästä, mutta ongelmana on kuitenkin se, että kaikki second hand tuotteet eivät ole laadukasta vintagea. Osa pikamuodistakin löytää tiensä kirpputorin rekkiin, jopa käyttämättömänä. Aina on toki parempi ostaa halpatuotanto kierrätettynä, mutta se on vasta laastari todelliseen ongelmaan – Miten halpa- /liikatuotanto saadaan lopetettua kokonaan. Meidän kaikkien tulisi pysähtyä miettimään myös tuotantoketjun alkupäätä, eikä vain sitä loppua. 

RAGS ja RAGS Second Hand tulevat jatkossakin panostamaan vain ja ainoastaan hitaaseen muotiin. Tämä tarkoittaa laadukkaita ja pitkäikäisiä vaatteita sekä varmuutta edustamiemme merkkien vastuullisuudesta. Tulemme avaamaan teille historiaa ja taustoja jokaisesta brändistämme sekä heidän tuotantoketjustaan. 

Jätä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.