NOPEAT TOIMITUKSET, PAIKALLISNOUTO OULUSSA. ILMAINEN TOIMITUS YLI 150 EUR TILAUKSILLE.

Hidas muoti vastaan pikamuoti - mitä vaatteen tulisi maksaa

Pikamuoti (fast fashion) on vaatetus- ja asusteteollisuuden haara, johon liittyy halvat hinnat, uutuudet ja nopea tavaran kierto. Pikamuodin vaatteita ei ole tehty kestävistä materiaaleista eikä valmistuksessa ole huomioitu ympäristöystävällisyyttä ja työntekijöiden työoloja. Pikamuodin halpuus kuuluvat työntekijöiden mataliin palkkoihin ja suureen työmäärään (orjatyöhön). Kaikki tämä arvostää kuluttajan käsitystä siitä, mitä vaatteen kuuluisi maksaa.

jokan vaatteen on loppujen lopuksi valmistanut oikea ihminen. Lopputuotteen löytyy eri materiaalia, takaa sekä puhdasta vettä, kemikaaleja käytettyä energiaa. Jokainen vaate on kulkenut pitkän matkan logistiikkaketjussa ennen, kun se on saavuttanut meidän pohjoisen Suomemme. Jos vaatteen hinta on hyvä euroja, tulisi hälytyskellojen soida ja kovaa. Halpa hinta kertoo siitä, että joillekin tahoille on jätetty maksamatta oikea hinta tai jopa kokonaan.

pikamuoti

Pikamuoti kuluttajalle kiinnostavaksi, koska uudet trendit tulevat aina ensimmäisenä pikamuotiliikkeisiin. Varastoja ei käytännössä ole, vaan tuotteet tehtailla suoraan myymälöihin. Tuotanto hetken trendeihin ja nopeasti vastaamiseen. Pikamuodin syklit eivät ole enää vuodenaikojen mukaan. Joka viikko tulee kauppoihin uusia tuotteita ja hyvin edullisin hinnoin.

Nopea kierto todella varmasti, että vanhat vaatteet poistuvat yhtä nopeasti jonkin verran. Pahimmassa koskee vaate ei ole edes ehtinyt kuluttajalle asti, kun se jo poistaa myymälän uusista tieltä – suuntana pitää trendin osalta kaatopaikka.

Halpatuotantomaissa tuotetut vaatteet tuottavat monesti tavallista enemmän hävikkiä niiden jätevedet kemikaaleineen lasketaan suoraan luontoon. Jot pikamuotiyritykset lähettävät vaatteita jopa kahdesti sopivan lentorahdilla myymälöihinsä eri puolilla maailmaa.

Kierrätys on nyt trendikästä, mutta ongelmana on kuitenkin se, että kaikki second hand tuotteet eivät ole laadukasta vintagea. Osa pikamuodistakin löytää tiensä kirpputorin rekkiin, jopa käyttämättömänä. Aina on toki ostaa halpatuotanto kierrätettynä, mutta on vasta laastari todelliseen ongelmaan – Miten halpa- /liiketuotanto saadaan lopetettua kokonaan. Meidän kaikkien tulisi myös pitää mielessä tuotantoketjun alkupäätä, eikä vain sitä loppua.

RAGS ja RAGS Second Hand tulevat jatkossakin panostamaan vain ja vain hitaaseen muotiin. Tämä tarkoittaa laadukkaita ja pitkäikäisiä vaatteita sekä varmuutta edustamiemme merkkien vastuullisuudesta. Tulemme avaamaan sinulle historiaa ja taustaja jokaisesta brändistämme sekä näiden tuotantoketjustaan.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kaikki blogikommentit tarkistetaan ennen julkaisua