Kap Verde  - Rentoutumista  pienessä paratiisissa Salin Saarella

Kap Verde - Rentoutumista pienessä paratiisissa Salin Saarella


Tervetuloa mukaan hiihtolomamatkallemme eksoottiseen paratiisiin, joka sijaitsee Atlantin sydämessä. Kap Verde, ja Salin saari tarjoaa kristallinkirkkaita vesistöjä, hiekkadyynejä, jotka hehkuvat auringonlaskussa, sekä vieraanvaraisen paikallisen yhteisön. 

Lentomatka saarelle ei ollut paha, noin 8 tuntia Helsingistä. Tähän kuitenkin kun lisää matkat Oulusta ja takaisin, niin saadaan jo hieman epämiellyttävämpi kokonaisuus. Lentoajat olivat aika huonot näin oululaisen näkökulmasta. Lähtö pe aamuna klo 7:40 ja paluu la aamuna klo 01:40. Tämä tarkoitti siis sitä, että menimme Helsinkiin junalla torstaina ja yövyimme lentokentällä Glo-hotellissa. Ja sama takaisin tullessa. Mikäli Valtion Rautateihin olisi minkäänlaista luottoa, niin tuolle lennolle olisi ehtinyt yöjunallakin. Ei varmastikaan tarvitse kertoa tarkemmin, miksi valitsimme tämän vaihtoehdon. 

RIU Palace Santa Maria Kap Verde

Hotelliksemme valikoitui RIU Palace Santa Maria, joka sijaitsi saaren eteläkärjessä. Käytännössä koko saaren kärki oli tämän hotellin uimarantaa ja tämän vuoksi todella rauhallinen (ja kaunis) paikka olla. Toki niitä kaupustelijoita sielläkin oli, mutta ei nyt aivan riesaksi asti. Hotelli oli aika valtava kokonaisuus ja selkeästi myös saaren esteettömien hotellien valikoimassa, sen verran oli seuranamme niin sanottua vanhempaa mopokansaa. 

Hotellista en keksi mitään huonoa sanottavaa, kaikki oli kunnossa ja toimi. Meillä oli all inclusive -paketti ja ruoka oli yllättävän hyvää buffaruoaksi. Buffat olivat myös rauhallisia ja hiljaisia siihen nähden, mihin on tottunut samankaltaisissa hotelleissa. Lisäksi oli tarjolla neljä ala carte ravintolaa, joissa ruokailla pöytävarauksella (italialainen, japanilainen, fuusiokeittiö ja pihviravintola). Itse olen tyytyväinen, jos pöydässä on tarjolla tuoretta, rasvaa sekä lihaa. Edes kolme kertaa päivässä syöminen (ja juominen) ei kovastikaan haitannut normaalisti pätkäpaastoiluun tottunutta kehoa, kun söi kuten on tottunut ja vähän kerrallaan. 

Ja oliha tuo lokaatio oikeasti 10+ (kuva yllä). 

Kap Verden Sal

Loman tarkoitus oli kaikessa yksinkertaisuudessaan rentoutuminen, aurinko ja merivesi. Tähän tarkoitukseen paikka on juuri oikea valinta. Lämmintä on ympäri vuoden. Lomaviikkomme aikana lämpötila oli koko ajan vähintään 24 astetta ja aurinkoista (tai pientä liikkuvaa pilviharsoa). Saarella tuulee oikeastaan koko ajan, väliin hurjastikkin, ja tämä saattaa antaa valheellisen tunteen ettei auringossa palaisi. Itse vilukissana jopa palelin kaksi ensimmäistä tuulisempaa päivää, mutta sen jälkeen oli miellyttävän lämmintä. Iltaisin piti olla aina pitkähihaista päällä. 

Rannat tällä saarella, ja varsinkin tämä meidän hotellin ranta, olivat aika täydellisyyttä hipovia. Verrattuna edelliseen kohteeseemme, eli Meksikon Tulumiin, rannat olivat huomattavasti parempia. Täällä ei ollut kiviä eikä levää. Ranta syveni mukavan nopeasti ja pääsit helpommin aaltojen yli uimaan. Myöskin hotellin rannan rauhallisuus oli pisten iin päälle. Kuinka monesti pääset yleiselle rannalle, jossa tällainen näkymä, ja saat valokuvan ilman yhtään ihmistä? 

RIU Palace Santa Maria Sal

Santa Maria Sal Kap Verde

Halusimme myös tutustua saareen ja tähän tarjosi mahdollisuuden juurikin sieltä rannalta kimppuun hyökännyt kaupustelija, joka järjesti erilaisia paikallismatkoja saarella. Hän pyysi kutsumaan itseään nimellä "Chocolate", joten näin teemme. Tämä äärettömän ystävällinen ja avulias mies ansaitsee kaiken suitsutuksen palvelustaan. Suklaa järjesti meille ensin reissun Atlantille katamaraanin kyydissä. Lähtö tapahtui Santa Maria Beachiltä, joka on tunnettu pitkästä hiekkarannastaan ja turkoosista vedestään. Tämä ranta ei ole vain täydellinen paikka auringonpalvontaan ja uimiseen, vaan se tarjoaa myös loistavat puitteet vesiurheiluun, kuten purjelautailuun ja kitesurfaukseen. Oululainen muikkeli meni suht hiljaiseksi tällä rannalla, niin kauniit värit ja kirkas turkoosi vesi oli siellä vastassa.

Santa Maria Beach Sal

Rannassa meitä odotti ranskalainen maailmanmatkaaja, joka tarjosi meille omaa kotiaan käytettäväksi tähän kruisailuun. Hän asuu vaimonsa kanssa paatissa ison osan vuodesta. Vaimo oli juuri palannut Ranskaan ja hän oli jatkamassa matkaa toiselle puolen maailmaa. Hän siis keräsi matkakassaa. Reissun lopuksi pysähdyttiin snorklailemaan ja halukkaiden oli mahdollista nähdä, tai heittää yläfemmat mereen uponneen Jeesus-patsaan kanssa. Itse keskityin sillä hetkellä hieman merisairaan tyttäreni kanssa "ruokkimaan kaloja". Kap Verde

Kap Verde Santa Maria Beach

Katamaraani Kap Verde

Kap Verden Sal

Seuraavana päivänä hypättiin paikallisen nuoren miehen lava-auton kyytiin ja lähdettiin kiertämään saaren nähtävyyksiä. Tämä oli tyttärelle täys kymppi-kokemus. Hän oli toivonut ja odottanut, että olisipa se meidän auto sellainen, missä istutaan ulkona. Siellä sitten istuttiin lapsen toiveesta, kun miesväki meni sisälle autoon. Aivan hauska kokemus sitä hiekkaa ja pölyä lukuunottamatta, mitä löytyi siis ihan joka paikasta reissun jälkeen. Ja tarkoitan siis, ihan_joka_paikasta. 

Kap Verden Sal

Tour Sal island

Sal kuuluu Kap Verden saarivaltioon, joka sijaitsee noin 570 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikolta. Sal on yksi Kap Verden itäisimmistä saarista, ja sen pinta-ala on noin 216 neliökilometriä. Tämähän siis tarkoittaa, että se on vain viidesosa Hailudosta! Jotenkin tuntuu ihan käsittämättömältä ja omaan silmään Hailuoto tuntuu paljon pienemmältä. Koko päivä saatiin helposti kulutettua kiertämällä ristiin rastiin saaren nähtävyyksiä. Saaren maasto on kylläkin suurimmaksi osaksi tasainen, joten näit pitkälle ja saari tuntui ehkä siksikin isommalta.  

The Blue Eye Kap Verde Sal

Tällä ristiin-rastiin-reissulla nähtiin muutamia kyliä, niin Saaren värikäs pääkaupunki kuin myös karu slummialue. Kauniita rantoja näkyi paljon ja yksi niistä oli Buracona, josta löytyy myös the Blue Eye. Sininen silmä muodostuu sinisestä merivedestä yhdessä auringonvalon kanssa suuressa luolassa, jonne voi kurkkia ylhäältä käsin. Merivesi tulee luolaan tunnelin kautta ja samaa reittiä, sään salliessa, sinne pääsee myös sukeltajat. Luolan vieressä on huikea luonnnon oma, merivedestä muodostunut uima-allas, jonka reunaan tyrskyt löivät komeasti. 

Sal Buracona Beach

The Blue Eye Kap Verde

Sitruunahaita Salilla nähdään Shark Bayssa lähellä Pedra de Lumea, missä ne uivat matalissa vesissä etsien kaloja syötäväksi. Saavuttuamme rannalle vuokrasimme parilla eurolla Crocksit ja lähdimme paikallisen oppaan kanssa kahlaamaan todella kivikkoisen rannan läpi, kunnes vettä oli vähän yli polvien. Siellä sitten opas houkutteli pikkuhaita ympärillemme uiskentelemaan. Tytär oli ihan pikkuisen paniikissa isin kädessä roikkuen, varsinkin kun hait välillä saattoivat aallon liikuttamana törmätä jalkaasi. Hait olivat noin 800 senttisiä ja niiden mamit olivat kauempana merellä, koska eivät pääse niin matalaan veteen. 

Shark Bay Sal

Tästä jatkoimme matkaa lähellä sijaitsevalle Pedra de Lumen suolakraatterille, joka on suosittu nähtävyys. Autiomaan keskellä voit ihastella kauniita vaaleanpunaisia ​​ja valkoisia suola-astioita vuoristoista taustaa vasten ja kellua suolaisessa vedessä aivan kuin Kuolleenmeren rannoilla.

Pedra de Lume Salt Crater

Perda de Lume Salt Crater Sal

Kap Verde ja Sal ei ole ainoastaan luonnonihmeiden koti; se kätkee sisäänsä myös rikkaan kulttuurin ja historian. Saaren pääkaupunki, Espargos, tarjoaa kurkistuksen paikalliseen elämään ja kulttuuriin. Kapeat kadut, värikkäät talot ja ystävälliset paikalliset ihmiset tekevät vierailusta unohtumattoman. 

Seikkailunhaluisille Sal tarjoaa lukuisia aktiviteetteja. Saaren ainutlaatuinen maisema tarjoaa täydelliset puitteet vaelluksille ja vuoripyöräilylle. Meren ystävät voivat sukeltaa tutkimaan upeita koralliriuttoja ja värikästä merenalaismaailmaa. Saarella järjestetään myös quad-bike-safareita, jotka vievät sinut tutustumaan Saliin aivan uudesta perspektiivistä. Ja jos olet aina halunnut kokeilla sukellusta, Sal on siihen täydellinen paikka – aloittelijoille on tarjolla kursseja ja kokeneemmille sukeltajille haastavampia sukelluskohteita.

Salin saari tarjoaa jotain jokaiselle matkailijalle: upeita rantoja, mielenkiintoista kulttuuria, herkullista ruokaa ja monipuolisia aktiviteetteja. Se on kohde, joka lumoaa ja jättää jäljen sydämeesi. 

Vaatteita sinunkin tuleville matkoille täältä

« Takaisin blogiin